OMGEVING

Het Gastenhuis voor ieder seizoen

Het Gastenhuis voor ieder seizoen

In deze omgeving overvalt het vakantiegevoel u onwillekeurig: het is er iedere dag genieten in de lente, zomer, herfst en winter!

Westervelde is een klein, schilderachtig brinkdorp in Noordwest Drenthe, op 2 kilometer afstand van Norg. Noordwest Drenthe is het rustigste gedeelte van de provincie. Ieder seizoen heeft zijn bekoring: de gouden herfst, de verstilde winter, het lichtgroene voorjaar en de geurende zomer.
Iedere dag heeft zijn onvergetelijke momenten: ’s ochtends in de vroegte lopen reëen door het land, ’s avonds kun je tot laat op een terras zitten, waar je als vanzelf gaat fluisteren om de stilte niet te verstoren.


Een groot deel van de omgeving is eigendom van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. U kunt prachtige fietstochten maken naar het Fochteloërveen, op nog geen kwartier fietsen van Westervelde. Vanuit het Gastenhuis loopt u onmiddelijk de Es van Westervelde op, waaraan aansluitend een schitterend natuurgebied ligt waar u uren kunt lopen zonder een mens tegen te komen.
Fochteloerveen

Fochteloerveen

Ook cultuurhistorisch kunt u in de omgeving van Westervelde aan uw trekken komen. Het hoofddorp Norg is een oud dorp. Diep in de Middeleeuwen werd in geschriften Norch of Nurch al genoemd. Aan de oostzijde en de westzijde stromen beken, en Norg ligt op de zandrug tussen de beide beekdalen. Lang geleden zijn boeren hier begonnen met hun bedrijven, die allengs zijn uitgegroeid. In de omgeving zijn de dorpen als Peest, Langelo, Zuidvelde, Een en Westervelde ontstaan, alle als brinkdorpen, die als kern voor het oude boerenbedrijf functioneerden.
Hunebed bij Westervelde

Hunebed bij Westervelde